2010/01/04

El Tope



El Tope nem más, mint egy lovasparádé, ami egy tipikus Costa Rica-i hagyomány, minden évben december 26-án kerül megrendezésre. Több nagyvárosban is ünneplik, de a leghíresebb és legnagyobb természetesen a San Joséban tartott. A belvárost lezárják, és az emberek már pirkadatkor kiülnek az utcára, hogy a legjobb helyről nézhessék az 1-kor kezdődő mulatságot.

Több ezer lovas jön a városba, hogy dicsekedjen a lovával, bemutassa tehetségét, hivalkodó lépéseit, és a különleges tervezésű ruháit. A hagyomány egészen a bikavidalos időkig nyúlik vissza, amikor a város apraja nagyja összegyűlt, hogy megnézze ki a legjobb lovas, melyik a leggyorsabb ló. Costa Rica mélyen őrzi a mezőgazdasági és gazdálkodásos hagyományokat. A lovak fontos helyet foglalnak el történelmükben, mert a legtöbb gyarmatosító család vagy földet művelt vagy lovakat tenyésztett. Bár e hagyomány gyökere a spanyol gyarmatosítóktól származik, a hosszú évek során mégis átalakult, és ízzig vérig Costa Rica-i lett. A legfontosabb parádévá vált, amit ma El Tope-ként ismerünk.




(Nézzétek a szivecske mintát a ló hátán)


Versenyzés helyett a lovakat arra tanították be, hogy különleges lépéseket tegyenek, szinte táncolnak a jelenlevők előtt. A lovasok a legszebb cowboy ruhájukat öltik magukra. Ez a nap arról szól, hogy ki a legszebb ló és lovas illeteve hány díszes lépést tud a lovad manőverezni a tömeg előtt.


Mi ezt láttuk előben december 26-án, mielőtt a Vidámpark felé vettük volna az utat.


A többi képet itt nézhetitek meg, KLIKK!





1 comment: