2010/05/05

Chiricaya



Alvaro egyik ládájának az volt az érdekessége, hogy ez az első és egyetlen feladványos láda Costa Ricán. Az a lényege, hogy egy helyi specialitású desszertnek a hozzávalóit adta meg a leírásban, míg a recept második felét a logfüzetben. Bár a geocaching nem enged semmiféle követelőzést/feltételt, a láda célja mégis az volt, hogy minél többen megcsinálják ezt a sütit.

Mivel ez nagyon egyszerűen elkészíthető, és az alapanyagokat könnyű beszerezni, ezért veletek is megosztom. Azt azért ne felejtsétek el, hogy a Costa Rica-i cukrászat még csak meg sem közelíti a miénket, nem erről híresek. Ennek megvan a maga előnye, pl. éppen ezért tudok itt villogni egy egyszerű gyümölcstorta vagy meggyes pite elkészítésével, ami otthon olyan snassz.

Én eleve nem vagyok édes szájú, úgyhogy nekem annyira nem jött be az íze. Leginkább egy elfuserált édesített tojásrántottához tudnám hasonlítani az ízét. Itt nagyon szereti mindenki az ilyen úgynevezett "flan" szerű desszerteket, ami kocsonya szerű állaga miatt nekem egyáltalán nem ízlik. Persze ez csak az én szerény véleményem, mindenki más a tíz ujját is megnyalja utána, szóval ízlések és pofonok...

Hozzávalók:

6 tojás
750 ml tej
12 evőkanál cukor
1 evőkanál vanília
1/2 teáskanál só
fahéj, szerecsendió (nem kötelező)
porrá tört keksz, kb. 2-3 darab (nem édes háztartási, hanem inkább sós, de nem sózott!)
reszelt narancs vagy citrom héja

Mindent turmixolj össze kivéve a porrá tört kekszet és a reszelt citrom héját. Öntsd ki 6 tűzálló pohár alakú formába (kb. 2decis edényekről van szó). Szórd meg a porrá tört keksszel és a reszelt citrom héjával. Helyezd a formákat egy tepsibe. (Aki okoskodni akar, mint én, most előre megmondom, hogy ne tegye, mert az lesz a vége, hogy az egyik kiborul, és odaég a sütőbe). Előmelegített 180 fokos sütőbe kb. 30 percig kell sütni. Pálcika próbával lehet megnézni, hogy elkészült-e.

Vedd ki, és hagyd kihűlni. Majd egy órára rakd be a hűtőbe.

Jó étvágyat kívánok!


No comments:

Post a Comment