2010/08/17

Managua

Nem hittem volna, hogy az amerikai kontinensen van még egy olyan főváros, ami alul tudja múlni San Josét. Managua legalább olyan könnyen felejthető. Ami meglepett, hogy madártávlatból is sokkal nagyobbnak tűnik, mint San José, egy igazi fővárossal van dolgunk, ez már messziről megállapítható.

Nicaragua a második (!!!) legszegényebb ország Amerikában Haiti után. Ennek fényében talán nem is meglepő, hogy a város legnagyobb része úgy néz ki, hogy nem mertem elővenni a fényképezőgépemet. Itt nagyon nem ajánlott letekert ablakkal vezetni se nappal, se éjszaka. Az utcai árusok és kéregetők még többen vannak. A nagy melegre való tekintettel 2-3 decis zacskóban árulnak hűtött vizet, melynek eredete kétes, ezért ezt sem ajánlom.

A középréteg itt nem létezik: vagy gazdag vagy, vagy szegény. Egy jó példa erre szemléltetésnek: egy Meki parkolójában vártunk, mert már nagyon eltévedtünk, és feladtuk a keresést, és inkább megvártuk míg értünk jönnek. Ekkor mondtam a Francisconak, hogy itt az emberek a legszebb ruhájukba mennek a Mc Donald’s-ba. Elmagyarázta, hogy ez így van, méghozzá azért, mert az átlagember csak nagyon különleges alkalmakkor tudja megengedni magának, hogy ott egyen. Szerintem ez az egyetlen Meki, ahol pincérek szolgálnak ki, mint egy igazi étteremben!!!

A San Joséra jellemző kettősség átfedés nélkül itt is jellemző, azzal a különbséggel, hogy itt még a gazdag negyed nem olyan gazdag, vagy csak én jártam rossz helyen. Az amerikai nagykövetség egy domb tetején áll, és legalább akkora, mint a Fehérház. A bevásárlóközpont a legnagyobb putri negyed közepén épült, ahol drogosok fekszenek az utcán. Nagyon szomorú ez, le akartam fényképezni, csak féltettem a fényképezőgépemet, no meg magamat is.

Itt sem lehet kertes házat látni a már említett biztonsági okok miatt. Este 6 után nem ajánlott kimenni az utcára gyalog, ezért talán nem meglepő, hogy ami bolt nyitva van, az mind börtönre emlékeztető ráccsal van védve: mindent a szemnek, de csak messziről lehet vásárolni. Gondolom nem véletlenül. Azt, hogy Managua mennyire veszélyes, azt még a helyiek sem titkolják. Egy pár példa:
- Minden helyinek van legalább egy megtámadásos története, ha nem több!
- A taxi belterében sötétedés után fel kell kapcsolni a villanyt, mind a vezető, mind az utas(ok) biztonsága érdekében... Durva...

Az útjelző táblákat ne keresd, mert az sincs. Minek az? Legalább olyan magabiztosan adnak útmutatást, mint a ticok, és legalább olyan jól el lehet tévedni már két sarok után. Ha valaki betolat a kereszteződésbe, akkor ne csodálkozz - ő is annyira el van tévedve, mint te. Egyirányú utcákat sem jelzik, - minek? Majd ha egy kamion jön szembe, akkor rájössz, hogy neki van elsőbbsége. Az utak minősége sokkal jobb, és még autópályadíj sincs sehol, ez mindenképp pozitív. Csak a fekvőrendőrrel vigyázz, mert az bizony kegyetlenül feltűnik a semmiből a legváratlanabb helyeken.

A szemetet az utcán égetik! Gondolhatjátok, hogy ez milyen büdös! Viszont ezt a részt leszámítva egész Nicaraguára jellemző a tisztaság!!!! Ez is meglepett!

Na, és akkor néhány szó arról, hogy milyen is a nicaraguai ember: kinézetre sokkal egyszerűbb, lelkiismeretesebb, mint egy tico, és van bennük valami megfoghatatlan, velük született gyermeki ártatlanság, amiért én nagyon csodálom őket.

Elvük: nincs sok mindenem, de azt a keveset, amim van szívesen megosztom veled. Közel sem káromkodnak annyit, mint máshol, vagy csak én kerültem nagyon jó emberek közé.

Hihetetlenül büszkék az országukra. Minden városba ki van írva, hogy ......... városban tisztán beszélünk. A ticok nagyon lenézik őket emiatt is, mert másképp hangsúlyoznak, és nem ejtik ki az "s" betűt a szavak végén. Viszont szerintük én tico akcentussal beszélek, ennél nagyobb elismerést nem is kaphattam volna!

Minden város előtt kiírják, hogy köszöntünk .... városban, és egy rövid ismertetőt adnak, hogy mekkora a város területe, lakossága stb. Nagyon tetszettek ezek a táblák!

Kiderült, hogy a ticok "gallo pinto-ja" nem is costa ricai találmány, hanem kubai, de ezt ne hangoztassátok Costa Ricában, ha nem akartok senkit sem vérig sérteni.

Ja, és ha nem tudnátok, akkor a panamai-csatornát eredetileg Nicaraguában építették volna, csak a panamaiak megelőzték őket (meg Costa Ricát, meg az egész Közép-Amerikát).

Összességében elmondható, hogyha igazán nyitva tartod a szemed, akkor minden mögött lehet valami szépet látni. Managua nem feltétlenül szép, de az emberek miatt megér egy misét.

2 comments:

  1. Nica-ban akkor ezek szerint inkább megélhetési bűnözés van? gyakori a gyilkosság? ott is azt ajánlják, hogy ne állj ellen? - nagyon örülök, hogy nem lett bajotok!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. A gyilkossag nem annyira jellemzo, es termeszetesen itt sem szabad ellenallni!!!

    ReplyDelete