2011/07/31

Incidens

Avagy az indulatok ereje

Nyugodtnak mondható rezidenciában lakom, ami zsák utcában végződik. Nincs őrünk, de minden házban egy családtag él. Már régóta tervezik egy bejárati kapu felszerelését, bár eddig nem nagyon volt mitől tartani. A vélemények megoszlattak a döntést illetően, hiszen az utcában üzemelő focipályásnak például nem érdeke a kerítés kiépítése, mert ez csökkentené a rendelkezésre álló parkolóhelyek számát és nehezítené a focipálya üzemeltetetését.

Egészen tegnapig ezt hallogatták. Ma tudtam meg, hogy tegnap este betörtek a 3 házzal lejebb lévő nagybácsihoz, annak ellenére, hogy a pénteki rutinját áttolta szombatra. A kutyamérgezésen túl felmerült a gyanú, hogy valaki a házakat is figyelheti, hiszen valljuk be, elég kicsi az esély arra, hogy a betörőknek ekkora mázlija legyen, hogy pont akkor jártak arra, amikor amúgy mindig otthon szokott lenni a nagybácsi.

Ma este Ilse áthivott Sopa Negrát enni (fekete bab főtt levéből készült leves, rizzsel, főtt tojással és korianderrel izesítve). Miután befejeztük a vacsorát, a kanapén ülve beszélgettünk. Az est csendjét egy fickó kiabálása szakította félbe:
- Segítség! Követnek! Segítsenek! - ordibálta miközben teljes erejével a zsák utca vége felé futott jó száz méterrel üldözője előtt.

Ilse abban a pillanatban kapcsolt, és ahogy az a nagy könyvben meg van írva elkezdett kiabálni a szomszédos ház felé:
- Apa, fogd a pisztolyt, valakit megtámadtak! Gyere gyorsan!

Mondanom sem kell, hogy erre a férje, az összes testvére, unokatestvére, nagybátyja és az összes otthon ülő hímnemű kést vagy bármilyen fegyvernek látszó tárgyat ragadva rohant ki a házból, miközben a nők a rendőrség számát tárcsázták.

Egy perc alatt 60 ember vette körül az áldozatot, miközben a másik 20 elindult az utca másik vége felé, ahol egy parkoló kocsiban 3 gyanús fickó ült.

Innen két szálon futott tovább a cselekmény.

Az egyik az áldozat körül, aki -mint később kiderült- itt lakik, busszal jött haza, és a rezidencia előtti buszmegállóban két ficak utána eredt, mire ő lélek szakadva elkezdett futni.

A másik szál a Hyundaiban ülő gyanusítottak, akiknek a meséje nem egyezik. Az egyik állítása szerint, egy szórakozóhelyen keveredtek szóváltásba egy leányzó miatt, és azért követték az áldozatot, a másik szerint munkahelyi problémát akartak tisztázni. Egyet elfogott a rendőrség, találtak nála egy övtáskát, benne két lopott telefont. A harmadik a kocsival elmenekült, de a rendszámot feljegyezték a szemtanúk.

Egy járőrkocsit és 4 rendőrt küldtek ki a helyszínre 5 hosszú perc elteltével, hiába a gyorsaság, addigra már megtörtént a baj. Az indulatok elszabadultak, és a nagy hevességben amikor az áldozatot lefogva tartották a lakók, és a szemébe világítottak, az megütötte azt a nagybácsit, akit tegnap raboltak ki. Erre az Ilse apukája a machetéval oda csapott egyet, de a nagy hévvel pont a saját testvérének a kézfejét sebesítette meg... Így nem sokkal később a mentő vitte el a megsebesült nagybácsit és annak önkívületbe esett feleségét.

Én ez idő allatt Ilse házát őriztem, mert az övéké és a szülei háza is tárva nyitva maradt az incidens leforgása alatt. Egyedül bennem merült fel a gyanú, hogy mi van ha ez csak figyelemelterelés, és közben egy másik lakást rabolnak ki... A ticók szeretnek azonnal elégtételt venni, mig engem arra neveltek, hogy ha nem tudok segiteni, akkor ne tátsam a számat a tömegben.

Senkit nem hagy nyugodni a gondolat, hogy a békés Santa Ana-i rezidencia élete a mai naptól kezdve gyökeresen megváltozott. Most már itt is félelem költözött a szivekbe. Az nem kérdés, hogy mennyire összetartó ez a közeg, és egy emberként kiállnak egymás mellett, de a baj így is megtörténhet...

Vajon a kerítés felszerelése javít a helyzeten egy olyan társadalomban, ahol a bűnözők nem félnek a rend fentartóitól, mert pontosan tudják, hogy másnap már szabad lábon folytathatják a fosztogatást?

2 comments:

  1. ilyet még filmen sem szeretek nézni - élőben iszonyú lehetett...:(((

    ReplyDelete