2010/08/14

San Juan del Sur



Nicaragua legfelkapottabb tengerparti üdülővárosa mindössze néhány kilométerre fekszik a costa ricai határtól. Bár San Josétól 6 órás út vezet ide, Managuatól mindössze 2 órát vesz igénybe ez a távolság. Ennyit számít az utak minősége, és innen is látszik, hogy Nicaragua bizonyos része sokkal laposabb.


Őszinte leszek, a Guanacastés tengerpartokat még csak meg sem közelíti. Hiányoltam a pálmafákat, az erdőt, a nyugalmat és a titokzatosságot. Az egész partot be lehet látni bármelyik éttermi teraszról, de a pálmafák biztonságot adó koronája nélkül mit sem ér az egész. Sokan úgy gondolják, hogy Nicaragua sokkal gazdagabb természeti kincsekben, míg nekem az a véleményem, hogy Costa Ricának nagyobb a kínálata egy harmad akkora területen. Ugyanakkor az is tény, hogy Nicaragua történelmének minden mozzanata megmaradt, míg Costa Ricának mintha kitörölték volna a múltját. Egy biztos, ha ez a legszebb partjuk, akkor engem nem győztek meg. Annyi volt a hajó a parton, hogy majd kiverte a szemem, mondjuk a naplementés képeken jól mutat legalább.


És mi az ami tetszett? Lenyűgözött a parttól nem mesze található szélmalom komplexus. Ehhez hasonlót még nem láttam erre felé.

Tetszett a hegy tetején található Krisztus szobor. Fel akartunk menni megnézni közelebbről, de sajnos az oda vezető utat nem a Törpök családjába tartozó autóknak találták ki, bár a helyiek biztattak minket, hogy bátran vágjunk neki. Megpróbáltuk, de a földúton lévő kráter nagyságú lukak miatt inkább visszavonulót fújtunk.


Annak ellenére, hogy ennyire közel voltunk a határhoz, sokkal hűvösebbnek érződött a víz hőmérséklete. Lehet, hogy csak elfogult lennék?

Hétfő révén itt sem volt nagy tolongás, bár állítólag van olyan időszak, amikor fennáll annak a veszélye, hogy a szomszédod könyöke belelóg a szádba, és talpalatnyi hely sincsen szabadon. Na az ilyet nagyon nem csípem, bár kétlem, hogy ez lenne a teljes igazság.

Legtöbb bolt a szörfösökre speicalizálódott, meg persze ajándéktárgyakat árulnak. Az éttermi árak a megszokottnál kicsit drágábbak voltak, de összességében még így sem túl borsos. Nicaragua sokkal olcsóbb, mint Costa Rica, az egyszer biztos.

Mindent összevetve megérte ez a kirándulás is, hiszen sok szépet láttam, és a tengerpartnál nincs jobb hely a világon! Az album megtekintéséhez KLIKK ide!


No comments:

Post a Comment