2011/02/02

Mi az a geocaching?

A szó jelentése geo=föld (görög eredetű), caching=rejtekhely (angol szóból). A játék célja, hogy valamilyen érdekesnek tartott, turisztikai látnivaló (például műemlék,természeti érték, történelmi nevezetesség stb) közelében elhelyezni egy úgy nevezett geoládát, amit a többi játékos a bemért és megadott koordináták alapján felkeres; majd találatát belogolja a játék internetes oldalán. Ehhez ajánlott egy GPS (Global Positioning System, azaz Globális Helymeghatározó Rendszer) vevőkészülék használata – de nem feltétlenül szükséges. Egy jól bevállt régi térképpel is ugyanolyan sikereket érhetünk el, amennyiben pontos a leírás.

Mielőtt neki vágnánk a kiszemelt geoládánk felkutatásának ajánlott kinyomtatni a weboldalon található leírást, mely sok segítséget nyújthat a sikeres megtaláláshoz. Itt olyan fontos információk birtokába juthatunk, mint például a következők: miért érdemes felkeresni a szóban forgó helyszínt; hogyan lehet eljutni a megadott helyre busszal, villamossal, metróval, kocsival, gyalog stb; van-e a közelben parkolási lehetőség; kell-e belépődíjat/parkolási díjat fizetni; ajánlott-e gyerekeknek/idősebbeknek; lehet-e kutyát vinni; milyen terepre számíthatunk (megadot nehézségi fok 1-5-ig); kell-e valamilyen speciális felszerelés (például bakancs, vizibicikli, csónak stb); kell-e fát/sziklát mászni; mennyit időt kell túrázni stb.

Bár a GPS igen pontosan behatárolja a láda elhelyezkedését, ennek ellenére – a tereptől, a GPS márkájától, a műholdak lefedettségtől, időjárási viszonyoktól függően - 3-10 méter eltérést is mutathat. A rejtés nehézségétől függően (amit szintén feltüntetnek 1-5-ig terjedő skálán) ez nagyban megnehezíti a keresést, hiszen a játék lényege az, hogy csak a geocaching játékosai találjanak rá a rejtekhelyre, míg a kívülállók ne tudjanak róla. Ezért a geoládákat álcázni kell. Méretüktől (szintén meg van adva a leírásban), alakjuktól függően ezt nagyon sok féle képpen meg lehet oldani. Minnél ötletesebb egy-egy geoláda elhelyezése, annál élvezhetőbb, és változatosabb lesz a játék a résztvevők számára.

A legelterjedtebb megoldás a műanyag dobozok terepszínű ragasztószalaggal való körbetekerése, ezáltal kiválóan beleolvad az erdei környezetbe, ekkor már elég egy fa odúba, szikla mögé, bokor alá stb elhelyezni. Sokan kedvelik a „rőzsés” kivitelezést, amikor ágakkal, gallyakkal, falavelekkel fedik le a ládát. Hihetelen, hogy mennyire visszafejlődött a megfigyelőképességünk, hiszen egy átlag embernek még így sem tűnik fel a furcsa rőzse halmaz a fa tövében. Persze egy aktív kessernek ez a típusú rejtés már a könyökén jön ki a sokadik megtalálás után. Ezért fontos a fantázia bevetése is, mind a rejtéshez, mind a megtaláláshoz.

Nincs jobb érzés annál, mint amikor már hosszú percek, esetleg fél órája keresi valaki a „kincset”- miközben mindvégig ott volt a szeme előtt – és hirtelen „megvilágosodik” hogy hol is van az a fránya láda. Hihetelen sikerélményt tud nyújtani ez a gyerekeknek, de sokszor akár a felnőtteknek is.

A városi ládák elhelyezéséhez még nagyobb turpisság kell, mint a természet lágy ölében. Itt az úgynevezett „nano” típusút alkalmazzák előszeretettel, abból is a mágneses variációt, melynek elnevezése a méretére utal kb. 1cm magas 1 cm átmérőjű hengerről van szó. Ezeknek a sikeres megtalálása okozza a rutintalanoknak a legnagyobb fejtörést. Olyannyira beleolvad a környezetébe, teszem azt egy kerítés esetében, hogy nagyon oda kell figyelni, és tudni, hogy mit keres az ember. Itt ismételten az álcázáson van a hangsúly. A kitalálát elhelyezési lehetőségek sora végtelen. A madáretetőtől kezdve, a kőbe rejtett kis dobozokon át, a villanyórás módszerig kimeríthetetlenül sok féle megoldással lehet találkozni.

A fent említett típusok mindegyike hagyományos láda, melyek ugyan eltérnek méretben, de az a közös vonásuk, hogy van bennük legalább egy logfüzet – ami lehet egy felgöngyölt papírcsík, vagy akár egy kisebb füzet is –melyben a résztvevő játékosok beírhatják találatukat: dátummal, felhasználónevével, és akár megjegyzéssel is az átélt tapasztalataikkal kapcsolatban. Ha a geoláda mérete engedi, akkor lehetnek benne apró tárgyak, amit el lehet vinni abban az esetben, hogyha pótoljuk egy vele azonos értékű másik dologgal. Nem a ládában található tárgyak értékén van a hangsúly, hanem a szabadban eltöltött idő során szerzett emlékeken.

A geocaching tára ebben még közel sem merül ki. A nem hagyományos ládák közé sorolható a virtuális, multi, mozgó, rejtélyes, esemény és CITO típusú rejtések.

A virtuális láda esetében nincs logfüzet, a találat érvényesítéséhez egy adott kérdésre kell válaszolni, amit külön emailben kell elküldeni a rejtőnek. Ez lehet egy fotó, egy évszám, vagy bármi hasonló.

A multi ládáknak az a lényege, hogy nincs megadva a végső koordináta, így pontról pontra bejárva kell eljutni oda kisebb segítségekkel, számításokkal.

A rejtélyes láda nagyban hasonlít ehhez, de itt már valami fejtörő feladatsort kell elvégezni a végső célpont eléréséhez. A mozgó ládának mindig van valami célja, valahová el kell vinni, például egy folyó mentén egy megadott városig. Itt a kessertársaknak az interentes hozzáférési oldalon kell jelezniuk a következő felkeresők számára, hogy hol hagyták a ládát.

Az eseményeket (geoevent) mindig egy kessertárs vagy csoportok rendezik melynek célja a játékostársak megismerése, a közös geoélmény. Beszélgetés mellett a rendezők játékos feladatokat dolgoznak ki, amit a résztvevők csoportokban oldanak meg. A leggyorsabb csapatnak jutalom jár.

Ennek egyik változata a CITO (Cash In Trash Out) zöld mozgalom, itt a játék mellett az aktív környezetvédelmen van inkább a hangsúly például eldobott hulladékok összegyűjtése az erdőben.

A játék további érdekessége a geoérmék (geocoin) és utazóbogarak (travelbug) találatának logolása. Több viszonteladó is árulja ezeket a termékeket. Mindkét tárgyon megtalálható egy 6 jegyű azonosító kód, mely alapján követni lehet a tartózkodási helyüket: tulajdonosuknál, másik játékosnál vagy egy geoládában.

A geoérméket van aki gyűjti, és magánál tartja, sokan viszont útnak engedik valamilyen céllal: például szeretnék, ha egy kiválasztott ország(ok)ba utazna. Amelyik kessertárs megtalálja, annak feladata a belogolása, és egy másik – lehetőleg a céllal azonos - ládába való elhelyezése. Az utazóbogarak is hasonló elv alapján működnek, csak abban különböznek, hogy számuk egy dögcédulára van nyomva, amit hozzá csatolnak a „bogárhoz” ami nem más, mint a tulajdonosa fantáziájára bízott, választott játék, figura vagy bármilyen mütyűr féle. Itt is az egyediségen és az ötletességen van a hangsúly.

A játékban részt lehet venni rejtőként, megtalálóként vagy akár mindkettőt lehet aktívan csinálni. A rejtéshez nem árt némi tapasztalat, hiszen a rejtők felelőssége a „beteg” ládák gondozása, ami annyit tesz, hogy egy geoláda elkallódik, kifosztják, természeti csapástól súlytott vagy mondjuk betelik a logfüzet, akkor azt nekik kell pótolniuk, hogy mások számára kereshető legyen. Amennyiben ezt nem teszik meg vagy nem tudják megtenni (például kivágták a fát, ahol a rejtés volt és nem tudtak más helyet biztosítani); akkor az a láda archiválásra kerül és többet nem lesz elérhető.

A www.geocaching.com-on (hivatalos oldal) vagy www.geocaching.hu-n lehet regisztrálni és csatlakozni ehhez a globális kincskeresés játékhoz. Vannak ládák, amik csak az egyik oldalon találhatóak meg, és vannak olyanok, ami mindkettőn. A hivatalos oldal előnye, hogy ez egy nemzetközi oldal, ahol be lehet logolni az utazóbogarak és geoérmék útját, illetve külföldiek is hozzáférhetnek az adatokhoz. Hátránya, hogy angol nyelvismeret szükséges a kezeléséhez. Míg a hazai oldal biztosítja az anyanenyelvű részletes keresést, ezzel szemben külföldiek számára nagyban nehezíti.

Minden korosztály számára ajánlott ez a szabadidős tevékenység. Vannak elvakult szülők, akik már a pár napos kisbabájukat is viszik geokessingelni, és vannak 70 feletti házaspárok is, aki aktív tagjai a közösségnek.

A geocaching mottója:
„Ne vigyél el semmit, csak a fotóidat,
Ne hagyj ott semmit, csak a lábnyomodat;
Ne ölj meg semmit, csak az idődet.”

Geocaching nem csak egy hobbi, hanem egy életforma, ami családokat, barátokat, társaságokat kovácsol össze. Kalandra fel!


1 comment: