2011/01/04

Zapote

Nem is titkolhatnák spanyol eredetüket, a ticók élete is szorosan összekötődik a bika mitoszával.

San Jose Zapote nevű kerületében december közepétől január közepéig lehet részt venni, mint néző vagy mint közönség szórakoztató, aki bátrabb - vagy inkább bolond... Ki-ki döntse el belátása szerint melyik a jobb szó rá. Persze mindezért még fizetni is kell, a több órán át tartó sorban állás után, hogy bejuthassanak az arénába.

A kellőképpen felhergelt bikát először meglovagolja egy jól megtermett cowboy. Majd ha leesett róla, akkor beengednek embereket a közönségből, akik megpróbálják felhívni magukra a bika figyelmét, majd igyekeznek minnél gyorsabban elrohanni előle. A kevésbé szerencséseknek - és ilyen minden este akad, elvégre mindenki erre vár lélegzet visszafojtva - nem sikerül meglógniuk, így válnak a bika játékszerévé, amíg nem talál magának másik áldozatot, ami jobban felkelti a kíváncsiságát. Nem mindenki ússza meg sértetlenül ezt a találkozást, és bizony az is gyakori, hogy vér folyik, ami még napokkal később is köztéma marad.

Ez is egy ilyen videó, december 26-ai felvétel és azóta emailről emailre jár. Ja még nem mondtam? Aki nem a helyszínről szemléli az eseményeket, az otthon a kanapéjáról teszi azt, mert egész áldott nap ez megy a tévében, heteken át... Akár facebookon is lehet követni az eseményeket, és meg kommentelni is lehet! Még a csapból is ez folyik!


Ennek van a rekeszes változata is, amikor harom kiválasztott több emeletnyi sörös rekeszen áll és táncol, onnan nem mozdulhatnak. Akarhányszor fellöki azt a bika, vagy leugrik róla, mindig elvesznek tőle egy rekeszt. Az veszít akinek először fogy el a rekesze... No comment.

2 comments: