2011/01/24

Park vagy parkoló

Ez itt a nagy kérdés!

Costa Rica kinőtte a régi nemzeti stadionját, melynek befogadóképessége 13,500 fő volt (1924-ben épült). Meg is építették az újat, amit ha minden jól megy akkor már idén átadnak. Persze a történethez hozzá tartozik, hogy szorgos kínaiakkal csináltatták, ezért készült el olyan villámgyorsan, különben nem is vitatható, hogy mire megőszülnék se fejezték volna be!

Erre a nagy kérdés, hogy 35,000 ember hol fog majd parkolni vagy egyáltalán hogyan közelíti meg a stadiont most jutott el arra az eméleti szintre, hogy orvosolni kéne a problémát. Jelenleg 390 parkolóhelyről beszélhetünk, amit akárhonnan nézzük bizony nem elegendő... Persze a tervezők elkészítették a terveket a föld alatti garázs kivitelezéséhez, de az árát mindenki sokalta, hiszem 10 millió dollárba kerülne szintenként. Egyszerűbb lebontani a közeli parkot - hozzá tenném San José egyetlen zöld területét- a Sabana parkot... (Jó még van a La Paz park is, de az nem rúghat labdába a Sabana mellett). Most gondoljunk bele, mennyire örülnénk, ha a Városliget helyére parkolóházat építenének?!

Másik alternatív megoldás egy vasúthálózat kiépítése, akár metró, ami szállítaná az embereket legalább a parkoló és a stadion közötti részen... Mi már a 4es metrónál megtanultuk, hogy ez nem egyik napról a másikra történik, és bizony Shakirat már meghívták az átadó ünnepségre, úgyhogy gyorsan kell cselekedniük! Ha már felhoztam, akkor megragadnám az alkalmat, hogy megemlítsem azt a hírt is, mi szerint Panama már bejelentette, hogy ők építik meg Közép-Amerika első metróhálózatát, de nyilván a ticók szerintem nem fogják elkapkodni, hogy a nyomdokaikba lépjenek...

Akárhogy is döntenek, csak reménykedni tudok, hogy e nagy növényvédő és állatbarát nép kiáll majd a saját parkja mellet, és nem engedi, hogy a Nemzeti Stadionjuk áldozatává váljon.



2 comments:

  1. ...mélygarázs? metró? vonat? és a földrengés ehhez mit szól?

    ReplyDelete