2011/04/26

Háború

A fodrász "lemondta" a két héttel ezelőtt lefoglalt időpontot, mondván, hogy nincs festéke (???). Már meg sem lepődtem, így utam munka után a legközelebbi áruházba vezetett, ahonnan egy flakon skorpióölő szerrel tértem haza.

A nap hőse Zoli volt, aki átjött segíteni (ezer köszönet érte!). Kesztyűt húztunk, bakancsot vettünk fel és oda készítettük a machetét is biztos, ami biztos. Neki álltunk szép komótosan a hálószobám átvizsgálásának. Az ággyal kezdtünk. Minden párnahuztatot leszedtünk, minden darab ágyneműt kiforgattunk a helyéről. Sehol semmi.

Maradt a fésülködő asztal, mindent lepakoltunk, a fiókokat kihuzogattuk, és EKKOR a szekrény belső falán megtaláltuk az ellenséget, így nézett ki konkrétan:



Szép példány, kb 10 cm-es lehetett. A fotó után Zoli befújta a rovarirtóval. Pár másodpercig semmi nem történt, már kezdtük azt hinni, hogy ellenáll a szernek. Aztán hirtelen 3-szorosára nőtt és elindult a "plafonon", míg félúton megadta magát, és a földre zuhant.

Hősi halált halt végül, íme:



Biztos, ami biztos, a WC-ben lehúztuk. Én is sajnálom, mert rendes volt tőle, hogy nem bántott. De valakinek mennie kellett... Azóta az egész lakás be lett fújva. Remélhetőleg több keresetlen vendégem nem lesz.

2011/04/25

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Avagy az éjjeli állatok inváziója

Előzmény: tegnap este betévedt egy májusi kitinpáncélos bogár, ami undi, és mindennek neki repül, de alapjában véve veszélytelen. Megragadtam a seprűt, hogy kitessékelem, erre a seprűvel együtt behoztam magammal egy házi gyíkot is. Az első sikító roham után végül Zoli mentett meg, aki épp arra járt meglocsolni. Amíg a gyíkkal harcoltunk, addig bejött még egy repülő kitinpáncélos szörnyűség. Később, amikor kivittem a szemetet, egy béka ugrándozott a szárítógép mellett, melyet nagysága miatt először patkánynak gondoltam. Újabb hisztériás roham után úgy döntöttem, hogy majd csak kimászik onnan egyszer, és ezzel a tudattal bezárkóztam a lakásba.

Hajnali 2-kor felriadtam, hogy mintha valami csótányszerű lenne a kezem mellett. Azon nyomban fel is kapcsoltam a villanyt, de nem találtam semmit a takarómon. Aludtam tovább. Ennyit még soha nem forgolódtam egy éjszaka során, összevissza keresztben, átlósan aludtam.

Reggel felébredtem, még lustálkodtam egy kicsit, és megint éreztem a csótányszerű tüneményt, de ezúttal a lábamnál. Kipattantam az ágyból, elhúztam a takarómat, és mit láttam?

Na mit?

Egy jól fejlett skorpiót támadásra készen. Annyira megrémültem, hogy még sikítani sem mertem. Pont tegnap írta nekem a Júlianna, hogy vidéken 4 skorpió társaságában aludt, mire őszintén megírtam neki, hogy nem kell vidékre menni ahhoz, hogy skorpióval találkozzon az ember. Erre tessék, azon nyomban nekem is lett egy nem kívánt hálótársam.

Hozzátenném, hogy iszonyú nagy mázlim volt, őrangyalom megint csak aktivizálta magát, mert ha a trópusi rovarok csípésére ilyen rosszul reagál a szervezetem, akkor minden bizonnyal beláthatatlan következménye lehet annak, ha egy skorpió talál telibe.

A rossz hír, hogy csak többszöri próbálkozásra sikerült lesöpörnöm az ágyamról, és beesett a fésülködő asztal alá. Amit elhúztam, sőt oldalára is fordítottam, de nem találtam sehol. Úgyhogy este újra indul a hajsza.

2011/04/23

Húsvét

Bejgli helyett kalácsot készítettem (köszönöm a receptet és a segítséget, megérte!). Némelyik kalácsbabának betört a feje, így abból zombi lett. De amúgy guszta.

A tojásfestés külön szám volt. Maradjunk annyiban, hogy Costa Ricán se a spenót, se a cékla, se a szeder (az saját ötlet volt) nem fogta be őket, de minden mást a konyhában és környékén igen. Viszont a culantróból (korriander féle) tök jó lenyomat/minta készült.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok!


2011/04/04

Beájultam Terézaputól

Le fog járni májusban az a fránya jogsim, és ha ez még nem lett volna elég, akkor az elmúlt 5 évben a magyar útlevelem is lejárt, aj száma persze megváltozott és közben kettős állampolgár is lettem, ami azt jelenti, hogy mindenképpen be kell jelentenem a jogosítvány megújításánál, hogy valami megváltozott. Nem hallogathattam tovább a bürokrácia lépcsőinek bejárását.

Mindehez persze az alkalmassági vizsga is szükséges. Rutinból tudom, hogyha odamegyek bejelenteni, hogy megváltoztak az adataim - ami persze nem ugyanott van ahol a jogsit lehet kérni, így eleve triplán állok majd sorba, beleszámolva a banki befizetést is-, akkor majd valami olyat kérnek ami akkor éppen nem lesz nálam. Ezt igyekeztem kivédeni és elkerülni, így az alkalmasságival kezdtem, amihez tartozott egy vércsoportvizsgálat is. Juhúúú legalább megtudom mi az és most majd talán meg is jegyzem.

Elmentem a rendelőbe, konstatáltam, hogy NOCSAK egy árva lélek sem volt ott, nemhogy a váróban, de sehol sem. Háromszor is megnéztem jó helyen vagyok-e, igen, biztosítottak róla a szemközti gyógyszertárból. Vártam egy kicsit, megjelent egy kedves doki, adott "beutalót" a szomszéd kínai hangzású orvosi rendelőhöz, hogy ott vesznek majd vért tőlem, jöjjek vissza és nem kell fizetnem, csak a végén.

A vért vevő doki kedvesnek tűnt, de a félelmem előhozta belőle a szadista állatot. Mondta, hogy látja mennyire félek, ezért addig fertőtlenítsem én a vattával az újjamat. Megnyugtatott, hogy akkora tűt fog belém bökni, amilyet kisbabáknál használnak, egyet értettünk, hogy én már nem vagyok kisbaba, így minden simán menni fog. Váratlanul megkérdezte, hogy melyik újjamra esett a választás, büszkén felmutattam a jobb mutatóújjam, mire úgy belémvágta a tűt, hogy én visszarántottam a kezem és csúnyán néztem rá, amiért nem szólt előre. Aztán belegondoltam, hogyha a gyerekembe így szúrná bele a tűt, akkor mindenbizonnyal az volt az utolsó mozdulata ebben az életben...
Eszembe jutott, hogy ha nem mentem volna vissza a rendelőbe, akkor ez a mutatvány ingyenes lett volna. Már csak egy másik rendelőt kellett volna keresnem, ahol szintén így megelőlegezik a bizalmat és az orvosi papírokkal kezdjük a mókát. Persze jobbik énem diadalmaskodott, és próbáltam jó oldalról nézni a dolgot, hogy kis kaland árán megtudtam hogy A+ vagyok.

A rendelőben nem várt fordulat fogadott! Mindenki aki eddig bújocskát játszott előkerült, és nekem épp, hogy maradt egy ülőhely. Mondanom sem kell, hogy ki kellett várnom míg mindenki más sorra került, mert a kedves doki, aki először fogadott eltűnt. Nagyon nem örültem, főleg, hogy az olvasnivalómat is a kocsiban hagytam, mondván hogy ezt a dolgot két perc alatt elintézem. Ahogy teltek múltak a hosszú és unalmas percek bejött egy iszonyú büdös ember. Orromat megcsapta az áporodott, izzadt, mosdatlan testszag, és komolyan a rosszul lét kerülgetett. Emberünk elkezdett jópofiskodni az egyik várakozó pácienssel, aki láthatóan ismerte, majd a nővérkékkel cseverészett, hogy mennyit kell még várnia a doktorra. Alaposabban szemügyre vettem, a ruhája viszonylag tisztának mondható, egy foltot nem láttam rajta. Igen csak túlsúlyos volt, és még az tűnt fel, hogy az egyik lábfeje a szandálon keresztül is legalább háromszorosa a másiknak.

Mellettem volt a hűtött vizespalack, megkért, hogy töltsek neki egy tölcsérrel. Természetesen teljesítettem a kívánságát és hallottam, amint hangosan kortyol, majd egy elégedett hááááááá után újra és újra tölti a tölcsérét. Megsajnáltam, az járt a fejemben, hogy vajon hány órája vagy napja nem jutott folyadékhoz. Nem akartam tudni. Könnyebb volt nem tudni.

Végre sorra kerültem, azt kell mondjam, hogy ilyen alapos vizsgálatot még sosem végeztek. Annyira meglepődtem, hogy néhány pitiáner feladat fejtörést okozott. Ez a betűzd a filtro-t (filter) visszafelé kifogott rajtam, a T kimaradt. Semmi baj-válaszolta a nővérke olyan hangsúllyal, mint aki egy szellemi fogyatékossal beszél. Majd ilyet szólt carromanzanalapiz, (autóalmaceruza), jegyezd meg ezt a három szót, mert a végén el kell ismételned. Teljesen lebokkoltam, megkérdeztem, hogy mit hadart az előbb. Carmanzaziz (aualmza) volt a válasz. Köpni nyelni nem tudtam. Akkora sokk ért, hogy a reflexvizsgálat közben többször rám szólt, hogy ez nem az a gyakorlat ahol az izmaimat feszesen kell tartanom. Eközben én a bűvös három szón agyaltam, és elcsuklott hangon közöltem, hogy sem akkor, sem most nem emlékszem a szavakra. Semmi baj- felelte ugyanolyan hangsúllyal, mint korábban. Kezdtem magam valóban gyogyósnak érezni... Nagyon igyekeztem, hogy minden keresztkérdésére legjobb tudásom szerint válaszoljak. Végül átengedett a vizsgán, pedig már magam is kezdtem megkérdőjelezni, hogy vajon valóban alkalmas vagyok-e a vezetésre vagy egyáltalán jogosult vagyok-e létezni ebben a társadalomban...

Kezembe adták a papírt, a vérvizsgálat eredményét, majd mondták, hogy mennjek át a gyógyszertárba és ott fizessek. Hmm, már megint ez az előlegezett bizalom. Nem tudtam hova tenni, mert Costa Ricán ilyet még nem nagyon láttam. Becsületesen kifizettem a vizsgálat erdeményét, amikor újra megláttam a túlsúlyos hajléktalant. A kinti padon ült, szempilláit és fogait összeszorítva láttam rajta hogy hatalmas fájdalmai lehetnek. Előtte egy fehérköppenyes doki térdelt és a lábán lévő sebet tisztogatta. Szívbemarkoló érzés volt látni, hogy egy orvos mennyire odadó és önzetlen is tud lenni. Elszégyeltem magam, hogy én ettől még nagyon messze vagyok. Tőlem telhetően én is törekszem a mások segítésére, és arra, hogy nap mint nap jobb legyek, de Terézapu magasan túlszárnyalt. Erre nem lennék képes. Le a kalapot előtte.

2011/04/03

Pogácsa



Vasárnap elhatároztam, hogy pogácsát fogok sütni. Mindig csak az édességekkel villogok, de amit én igazán szeretek sóssüteményekkel sohasem bírkoztam meg. Éppen itt volt már az ideje.

A krumplispogácsára esett a választás, több recept átfutása után választottam egyet. Nem volt túl bonyolult a feladat, inkább időigényes. Gyúrd össze, hajtogasd a tésztát, hagyd állni. Gyúrd össze, hajtogasd, hagyd állni. Szaggasd ki, hagyd állni, kend meg tojássárgájával, szórj rá sajtot. Fél életem elment rá, de közben a bablevessel is foglalkoznom kellett, így nem volt annyira időpazarlás a dolog. Végül nem nőttek meg a pogácsák, de elvileg nem is kell nagyra nőniük. Eddig csak egyet ettem belőle, és az finom lett.

Akinek van tuti dagadós, kívűl kemény, belül puha pogácsa receptje azt várom!


Délelőtt pedig elmentem geocachingelni és első megtaláló lettem, egy olyan ládánál, aminek engem választottak felügyelőnek, mivel a rejtő nem helyi kessertárs. Mivel nincs messze a munkahelyemtől ezért nem lesz nehéz a feladat. A park maga tetszett, még én is szemeztem vele régen, de a rejtés elgég béna a szökőkútnál. Próbáltam nem nagy feltűnést kelteni, de valljuk be őszíntén, kinek nem tűnne fel egy fehérbőrű, szőke lány, amint éppen a szökőkútban lejt örömtáncot egy forró vasárnapi délelőttön egy buszpályaudvartól 50 méterre?

Innen látszik is a láda.


A madaras utazóbogarat tovább vittem.


Valamikor tudtam fejből is a himnuszukat...